среда, 15 сентября 2021 г.

58. Parvēniju siltumnīca

 


   Svešvārdā (no franču “parvenu”) par parvēnijiem dēvē tos, kurus latviešu valodā dēvē par iznireļiem. Pēcpadomju Latvijā iznireļiem ir īpašs statuss un īpaši komfortabli apstākļi – siltumnīcas režīms. Tāpēc viņus ir jādēvē leksiski saudzīgi un smalki, lietojot svešvārdu “parvēniji”.

   Diemžēl iznireļi nav tikai latviešu bagātība. Tā ir Rietumu civilizācijas bagātība. Daudzi noteikti būs tikušies ar vārdiem “finansu kapitālisms”. Tā dēvē kapitālisma variantu, kuru pašlaik pandēmijas aizsegā jūdu un anglosakšu globālisma prozelīti grib nomainīt ar inkluzīvo kapitālismu. Globālisma prozelītiem nepatīk finansu kapitālisms. Iemesli vairāki. Ļoti svarīgs iemesls ir tas, ka finansu kapitālismu pietaisīja Rietumu iznireļi – jaunākās paaudzes rafinēti nekaunīgi un negodīgi finansu spekulanti un afēristi. Viņu attieksmē dominē sociālais darvinisms bez sociālās atbildības. Ne velti K.Švāba un citu inkluzīvā kapitālisma ideologu publikācijās ir runa par sociālo atbildību. Inkluzīvais kapitālisms būs sociāli atbildīgs kapitālisms. Tas rūpēsies par sabiedrības labklājību. Šī tēze zemtekstā ir vērsta pret finansu kapitālisma sociālo netaisnību, sociālo nevienlīdzību, izaicinoši nicinošo izturēšanos pret labestību, ideāliem, kultūras vērtībām, vispārpieņemtām tikumības un pieklājības normām, atklātu to ignorēšanu. Kapitālisma vecākās paaudzes gvardei ļoti nepatīk finansu kapitālisma iznireļu rupjā vaļsirdība, nekaunīgā smīnēšana par visu cēlo un gaišo, mērķu sasniegšana ar amorālām metodēm.

   Iznirelis ir cilvēks, kas cēlies no zemākiem sabiedrības slāņiem, iekļuvis privileģēto vai bagātnieku aprindās un cenšas tos atdarināt un pie tam vēl ir slimīgi mantkārīgs. Iznirelis dzīvo ar savu loģiku, kurā visu izsķir nekaunīgs bezprāta cinisms. Tādi indivīdi bija arī padomju laikā ap PSKP. Partijas vadība (gudri cilvēki) viņus nelaida augstu pa karjeras kāpnēm. Laida tikai līdz zināmiem pakāpieniem. Rietumos 90.gados izlīda jauni iznireļi banku sfērā (t.s. finansu kapitālisma kadri). Viņus pilnīgi nemaz neciena rokfelleri, rotšildi. Savukārt "perestroika/ atmoda" dzemdēja "novih ruskik" - cinisku iznireļu bandu. Iznireļu bandu var iedalīt divās daļas – biznesa iznireļos  un politiskajos iznireļos. Latvijā visīstākie biznesa iznireļi ir slavenie “oligarhi” Šķēle, Lembergs, Šlesers. Latvijā priekš manis vispretīgākais iznirelis ir Šķēle, kurš visu "prihvatizēja" kā lauksaimniecības ministrs vai ministra vietnieks, bet kā "premjers" aicināja māksliniekus un rakstniekus iemācīties pašiem pelnīt naudu. Tik riebīgi nav izteicies neviens no valdošās kliķes. Neesmu lasījis, dzirdējis.

   Politiskie iznireļi pēcpadomju Latvijā ir simtiem. Tā, piemēram, 13.Saeima pamatā sastāv no iznireļiem, kurus latviešu elektorāts ievēlēja 2018.gada 6.oktobrī.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

88. Unikālā divkauja

       Unikālā divkauja ir “ COVID-19 ” pandēmijas atribūts. Unikālā divkauja ir pandēmijas vēl viena būtiska, substancionāla īpašība. B...