пятница, 18 июня 2021 г.

13. Zināšanu fragmenti (3)

 


·       Homo sapiens populācija XXI gs. sākumā ir nonākusi vēsturiski unikālā stāvoklī. Taisnības un patiesības nodibināšanas līdzekļi ir vājāki nekā netaisnības un nepatiesības izplatīšanas līdzekļi. Homo sapiens populācija nespēj tik galā ar melošanu, falsifikācijām, speciāli izdomātu nereālu faktu ziņām. 2020.-2021.gada pandēmijas laikā masu komunikācija pilnīgi zaudēja uzticību. Taču uzticību zaudēja arī politiskais, akadēmiskais segments, profesionālie segmenti. Arī baznīcu pārstāja uzskatīt par taisnības un patiesības sargu.

·       Rietumos XX gadsimta otrajā pusē varēja sastapt vēsturiski nepiedzīvotu attieksmi pret veselības aizsardzību. Tika rekomendēts veselības aizsardzību uzskatīt kā vienu no ekonomikas segmentiem. Tā produkts ir cilvēks. Cilvēka ražošanai ir jānotiek industrializācijas veidā. Nav jācenšas pagarināt cilvēka mūža ilgumu. Sociālā loģika ir brīvība, bet fundamentāla brīvība ir pašnāvība – brīvība izvēlēties pašnāvību. Pašnāvība ir sociālā vērtība. Eitanāzija nav jāaizliedz, bet jāpopularizē.

·       Politiķis domā par vēlēšanām; valstsvīrs domā par nākotni.

·       Cilvēks ir dzīvnieks, kas karājas paša izveidotajā zirnekļu tīklā (M.Vebers).

·       Mišels Fuko ieteica jēdzienu “biovara” – varas spēja iekļūt cilvēka organismā, lai vadītu cilvēka dzīvi. Biovaras realitāte kļuva pandēmijas sakarā.

·       Cilvēciskumu ir grūtāk saglabāt nekā izvairīšanos no perversijām, morālajām kroplībām, noslīdēšanas somātiskās baudās un patērēšanas pašmērķīgās kaislībās.

·       Tagadnes realitāte ir kļuvusi tik fantastiska, ka nav vajadzīgs sacerēt zinātniskās fantastikas romānus.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

88. Unikālā divkauja

       Unikālā divkauja ir “ COVID-19 ” pandēmijas atribūts. Unikālā divkauja ir pandēmijas vēl viena būtiska, substancionāla īpašība. B...